Κυριακή 15 Μαρτίου 2009

Ο ΦΑΚΙΡΗΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ "ΕΞΑΦΑΝΙΣΕ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΚΑΠΟΙΩΝ 50 ΤΡΙΣ. ΟΠΟΙΟΣ ΒΡΕΙ ΣΕ ΠΟΙΩΝ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΠΗΓΑΝ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΧΡΥΣΟΥΝ ΩΡΟΛΟΓΙΟΝ



Η κρίση εξαφάνισε 50 τρισ. διεθνώς


της Μαρίας Πηλείδου
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=13903&subid=2&tag=12747&pubid=6039134



Στα 50 τρισ. δολάρια υπολογίζονται οι ζημίες που έχει υποστεί η παγκόσμια οικονομία το 2008 από απώλειες μετοχών, περιουσιακών στοιχείων του χρηματοοικονομικού τομέα, ομολόγων και νομισμάτων.

Στα 50 τρισ. δολάρια υπολογίζονται οι ζημίες που έχει υποστεί η παγκόσμια οικονομία το 2008 από απώλειες μετοχών, περιουσιακών στοιχείων του χρηματοοικονομικού τομέα, ομολόγων και νομισμάτων.

Αυτό υποστηρίζει έκθεση της Ασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης, σύμφωνα με την οποία στην Ασία (εκτός της Ιαπωνίας) «χάθηκαν» περίπου 9,625 τρισ. δολάρια ή το 109% του συνολικού ΑΕΠ της περιοχής. Σε ό,τι αφορά τη Λατινική Αμερική ο «λογαριασμός» διαμορφώνεται στα 2,11 τρισ., δηλαδή στο 57% του ΑΕΠ.

Όπως δήλωσε ο Κλαούντιο Λούζερ, πρώην διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και συντάκτης της έκθεσης, οι απώλειες είναι τεράστιες και οι επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία δυσβάστακτες. «Η ανάκαμψη θα είναι πολυδάπανη και θα καθυστερήσει αρκετά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Παρά το γεγονός ότι οι χώρες Ασίας και Λ. Αμερικής έχουν διαφοροποιήσει τόσο τις επενδυτικές τους στρατηγικές όσο και τους εμπορικούς τους εταίρους, η υποχώρηση εξαγωγών, χρηματοδοτήσεων και επενδύσεων έχει δημιουργήσει σεισμό», σημειώνεται στην έρευνα, ενώ δεν γίνεται γίνετε αναφορά για τις ζημίες άλλων χωρών.
Ενδεικτικά σημειώνεται ότι τραπεζικοί κολοσσοί όπως η
Lehman Brothers και η Merrill Lynch που κατέρρευσαν κατέγραψαν ζημίες ύψους 1,2 τρισ. δολάρια, ενώ τα χρηματιστήρια παγκοσμίως απώλεσαν περίπου 28,7 τρισ. δολάρια εντός του 2008.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι στη «μέτρηση» της Ασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης λαμβάνεται υπόψη η πτώση στις αποτιμήσεις μετοχών και ομολόγων αλλά και των νομισμάτων αρκετών χωρών σε σύγκριση με το αμερικανικό δολάριο.



Δεν υπάρχουν σχόλια: