Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

ΤΟ ΝΕΟ ΔΟΓΜΑ ΟΜΠΑΜΑ: «Ποια ανθρώπινα δικαιώματα; Προέχει η οικονομία»




Η Χίλαρι στην Κίνα, άλλαξε τις προτεραιότητες των ΗΠΑ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Νατάσα Μπαστέα
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΑ ΝΕΑ: Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009


Σε ένα φαντασμαγορικό περιβάλλον, στο Μέγαρο του Λαού, έγινε η συνάντηση της Χίλαρι Κλίντον με τον πρόεδρο της Κίνας Χου Τζιντάο.

Οι καιροί είναι δύσκολοι και οι δηλώσεις της Χίλαρι Κλίντον κατά την επίσκεψή της στην Κίνα έδειξαν πόσο εύκολα μπορεί να αλλάξουν οι πολιτικές θέσεις στις νέες συνθήκες. Η υπουργός Εξωτερικών ευχήθηκε να συνεχισθεί «η εμπιστοσύνη της κινεζικής κυβέρνησης στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα».

Την ίδια στιγμή η Χίλαρι Κλίντον τόνιζε πως «το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν πρέπει να επισκιάσει σημαντικά θέματα όπως η οικονομική κρίση».

Η Ουάσιγκτον εξαρτάται σημαντικά σε οικονομικό επίπεδο από το Πεκίνο και αυτό έδειξαν τα θέματα που επέλεξε να θίξει η Κλίντον στην πρώτη της επίσκεψη ως υπουργός στην Κίνα. Το περιβάλλον και η οικονομία ήταν τα κεντρικά ζητήματα στις συνομιλίες τόσο με τον Κινέζο ομόλογό της Γιανγκ Τζιεσί όσο και με τον πρόεδρο της χώρας Χου Τζιντάο. «Εύχομαι να διευρυνθεί και να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ της πρώτης και της τρίτης οικονομίας» στον πλανήτη, δήλωσε η Κλίντον, η οποία ολοκλήρωσε την τελευταία ημέρα της επίσκεψής της, χθες, με μια συζήτηση με γυναίκες, μια σύντομη διαδικτυακή συνομιλία και μια επίσκεψη

ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

«Εύχομαι να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ πρώτης και τρίτης οικονομίας στον πλανήτη» δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός σε Εκκλησία την οποία αναγνωρίζει το κράτος.

Με κάθε τρόπο η Χίλαρι Κλίντον έδειξε ξεκάθαρα στη διάρκεια της επίσκεψής της ότι δεν θα αφήσει το ζήτημα της παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων να εμποδίσει τις αμερικανο-κινεζικές σχέσεις τόσο στο θέμα της οικονομίας όσο και στα ζητήματα της ασφάλειας και των περιβαλλοντικών αλλαγών. Η Κίνα είναι η χώρα που έχει τα περισσότερα αμερικανικά κρατικά ομόλογα και με τον τρόπο αυτό επηρεάζει ιδιαίτερα την οικονομία των ΗΠΑ. «Οι οικονομίες μας είναι αλληλοεξαρτώμενες, γι΄ αυτό είτε θα καταρρεύσουμε μαζί είτε θα αναπτυχθούμε μαζί», τόνισε η Κλίντον. «Βρισκόμαστε στην ίδια βάρκα και ευτυχώς κάνουμε κουπί προς την ίδια κατεύθυνση». Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών πάντως δήλωσε λίγο αργότερα ότι η χώρα του θα διαθέσει το αποθέμά της σε ξένο συνάλλαγμα- 20 τρισεκατομμύρια δολάρια- με τον τρόπο που θα εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντά της.

Έχοντας επισκεφθεί στη διάρκεια της περιοδείας της στην Ασία την Ιαπωνία, την Ινδονησία και τη Νότιο Κορέα, η υπουργός Εξωτερικών άρχισε την τελευταία της ημέρα στο Πεκίνο επισκεπτόμενη μία από τις Εκκλησίες που επιτρέπει το κράτος- η Κίνα υπολογίζεται ότι έχει 40 εκατομμύρια χριστιανούς. Η Διεθνής Αμνηστία πάντως κατήγγειλε τη Χίλαρι Κλίντον διότι φάνηκε να τοποθετεί σε δεύτερη μοίρα το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μπροστά στην οικονομική κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: