Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2008

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ LATINΟAMERICANOS ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΡΑΒΩΣΕΙ

Κήρυξαν «πόλεμο»

στις ΗΠΑ





Κλιμακώνεται η οργή των αριστερών της Λατινικής Αμερικής κατά της Ουάσιγκτον



ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Κίττυ Ξενάκη



ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ :Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2008

Η πολιτική αναταραχή μαίνεται στη Βολιβία και μαζί με αυτήν η κρίση στις σχέσεις του «αριστερού» τμήματος της Λατινικής Αμερικής με τις ΗΠΑ.

Ο Έβο Μοράλες διέταξε χθες τη σύλληψη ενός πολιτικού αντιπάλου του- από αυτούς που συνωμοτούσαν, κατά τον ίδιο, με τον απελαθέντα Αμερικανό πρεσβευτή για να τον ανατρέψουν. Βολιβιανοί στρατιώτες συνέλαβαν τον Λεοπόλντο Φερνάντες, τον δεξιό κυβερνήτη της επαρχίας Πάντο, με την κατηγορία της «γενοκτονίας». Πιο συγκεκριμένα, ο Φερνάντες κατηγορείται ότι διέταξε την περασμένη εβδομάδα τη δολοφονία τουλάχιστον 15 υποστηρικτών του Βολιβιανού προέδρου, Έβο Μοράλες. Ταυτόχρονα με την είδηση της σύλληψης, πάντως, ο Μοράλες δήλωσε πως ελπίζει να συμφωνήσει σύντομα σε διαπραγματεύσεις με τους αντιπάλους του- το τελευταίο δεκαπενθήμερο έχει χάσει ουσιαστικά τον έλεγχο της μισής χώρας, τέσσερις επαρχίες με δεξιούς κυβερνήτες έχουν στραφεί εναντίον του διεκδικώντας περισσότερη αυτονομία, μεγαλύτερο μερίδιο από τα έσοδα που φέρνει στη Βολιβία το φυσικό αέριο και ματαίωση του προγραμματισμένου δημοψηφίσματος για ένα νέο Σύνταγμα που εξασφαλίζει μεγαλύτερη δύναμη στους πλειοψηφούντες ιθαγενείς και εκτάσεις στους ακτήμονες χωρικούς.

Από το Σαντιάγο όπου συναντήθηκαν χθες, οι ηγέτες της Κολομβίας, του Εκουαδόρ, της Αργεντινής, της Βραζιλίας, της Παραγουάης, της Ουρουγουάης, της Βενεζουέλας και της Χιλής εξέφρασαν την πλήρη στήριξή τους στον Βολιβιανό πρόεδρο ζητώντας τον τερματισμό της βίας.

«Πυροσβέστης»

Τον ρόλο του «πυροσβέστη» μεταξύ του Μοράλες και της αντιπολίτευσης φέρεται να έχει αναλάβει ο μετριοπαθής πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα.
Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα «Εl Ρais» ο Λούλα δεν θέλει ούτε εξωτερικές παρεμβάσεις στην κρίση ούτε στομφώδη κατηγορητήρια εναντίον των ΗΠΑ.
Ο Ούγκο Τσάβες, αντιθέτως, επιμένει στον δρόμο της αντιπαράθεσης. Πέντε ημέρες αφότου απέλασε με τη σειρά του τον Αμερικανό πρεσβευτή στο Καράκας και απείλησε να αναστείλει τις εξαγωγές πετρελαίου στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε χθες πως σχεδιάζει την ερχόμενη εβδομάδα ταξίδι στην Κίνα, στην οποία έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι θέλει να πουλήσει περισσότερο πετρέλαιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: