[ Δρόμοι ]
Του Ρούσσου Βρανά , rvranas@otenet.gr
Αναδημοσίευση απο ΤΑ ΝΕΑ, Πέμπτη 2 Απριλίου 2009
Αν πράγματι...
... συμβεί αυτό, τότε ο πρόεδρος Ομπάμα θα έχει να επικαλεστεί ένα άλλοθι: πως τη νομοθεσία που χρησιμοποίησε για να καταστείλει την κοινωνική εξέγερση στην Αμερική τη βρήκε έτοιμη από τον πρόεδρο Μπους. Δεν θα είναι όμως αυτό το άλλοθι αρκετό για να τον αθωώσει η Ιστορία.
Το ενδεχόμενο...
... να ξεσπάσουν κοινωνικές ταραχές εξαιτίας της οικονομικής κρίσης εξετάζεται σοβαρά στις ΗΠΑ. Και ετοιμάζεται συντονισμένη δράση από το Πεντάγωνο και το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας. Σχέδιο νόμου που επιγράφεται «Νόμος για την ίδρυση κέντρων έκτακτης ανάγκης» (νόμος ΗR645) έχει κατατεθεί από τον Ιανουάριο στο Κογκρέσο. Και προβλέπει την ίδρυση έξι τέτοιων κέντρων σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε ευαίσθητα σημεία της χώρας. Σύμφωνα με τον Μισέλ Τσοσουντόφκσι, διευθυντή του Κέντρου Ερευνών για την Παγκοσμιοποίηση και καθηγητή της Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Οτάβας, ο νόμος ΗR645 συνδέεται άμεσα με την οικονομική κρίση και με το ενδεχόμενο να ξεσπάσουν μαζικές διαδηλώσεις στη χώρα. Και φυσικά, όποιος διαδηλωτής βρεθεί κρατούμενος σε κάποιο από αυτά τα κέντρα δεν θα υπάγεται στη δικαιοδοσία των πολιτικών αλλά των στρατιωτικών δικαστηρίων. «Δεν τους φτάνει η στρατιωτικοποίηση της αστυνόμευσης και οι κάμερες παρακολούθησης», λέει ο Αμερικανός βουλευτής Ρον Πολ. «Μπροστά στην κατάρρευση μιας πλασματικής οικονομίας που στηρίχτηκε στο χρέος, το κατεστημένο νιώθει απειλητικά το ενδεχόμενο να ξεσπάσουν κοινωνικές ταραχές. Φτάνει να ρίξουμε μια ματιά στην Ισλανδία, την Ελλάδα και άλλες χώρες, για να καταλάβουμε τι θα μπορούσε να συμβεί και εδώ». Από το 2006...
... ο πρόεδρος Μπους είχε διαθέσει πιστώσεις για την κατασκευή σύγχρονων στρατοπέδων συγκέντρωσης. Μάλιστα, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας είχε αναθέσει το έργο στην κατασκευαστική εταιρεία ΚΒR, θυγατρική της Χαλιμπάρτον, που διευθύνων σύμβουλός της είχε διατελέσει ο Ντικ Τσέινι, επιστήθιος φίλος του προέδρου Μπους και αντιπρόεδρός του. Όμως, λίγους μόλις μήνες πριν χάσει τις εκλογές, ο Μπους είχε φροντίσει και για την επάνδρωση αυτών των στρατοπέδων. Έτσι ανακάλεσε από το Ιράκ την 1η Ταξιαρχία Πεζικού της 3ης Στρατιάς και την απέσπασε στη δικαιοδοσία του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας με αποστολή τη διατήρησης της τάξης στο εσωτερικό της χώρας («τον έλεγχο του πλήθους και των απείθαρχων ή επικίνδυνων ατόμων», όπως έγραφαν τον Σεπτέμβριο οι «Τάιμς του Στρατού»).
Ποια είναι...
... αυτά τα επικίνδυνα άτομα; Έκθεση του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας που επιγράφεται «Σχεδιασμός σεναρίων» τα έχει περιγράψει από το 2004: «ξένοι τρομοκράτες», «εχθροί που υποστηρίζονται από ξένες χώρες», «εγχώριες ριζοσπαστικές οργανώσεις» (να τις πούμε αντιπολεμικές και αντικαπιταλιστικές;), «δυσαρεστημένοι πολίτες» (να τους πούμε εργαζόμενους και διαδηλωτές;). Όπως και αν τους πούμε, το βέβαιο είναι πως, αν εξεγερθούν, τους περιμένει το κράτος του Μεγάλου Αδελφού που παρέλαβε χωρίς καμιά αντίρρηση από τον προκάτοχό του ο Ομπάμα και που το διατηρεί ακόμη χωρίς καμιά εμφανή πρόθεση να το διαλύσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου