Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2009

ΣΙΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΓΑΖΑΣ




ΑΒΙ ΣΛΑΪΜ   «Ο μόνος τρόπος για να  είναι ασφαλές το Ισραήλ  είναι μέσω συνομιλιών  με τη Χαμάς»
«Το

Ισραήλ

είναι

κράτος

παρίας»*





του Αβί Σλαϊμ

«O μόνος τρόπος για να βγάλει κανείς νόημα από τον παράλογο πόλεμο στη Γάζα είναι να κατανοήσει το ιστορικό του πλαίσιο. Η εγκαθίδρυση του κράτους του Ισραήλ τον Μάιο του 1948 σήμανε μια μνημειώδη αδικία εις βάρος των Παλαιστινίων. Βρετανοί αξιωματούχοι είχαν δυσανασχετήσει πολύ με την αμερικανική υποστήριξη του νέου κράτους.
Στις 2 Ιουνίου 1948, ο σερ Τζων Τράουτμπεκ έγραψε στον υπουργό Εξωτερικών Έρνεστ Μπέβιν ότι οι Αμερικανοί είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία ενός κράτους- γκάνγκστερ με επικεφαλής “μια εντελώς αδίστακτη ομάδα ηγετών”. Πίστευα ότι η κρίση αυτή ήταν υπερβολικά σκληρή, όμως η άγρια επίθεση του Ισραήλ επί του λαού της Γάζας και η συνεργία της κυβέρνησης Μπους στην επίθεση αυτή άνοιξαν ξανά το ζήτημα. Αυτό που απορρίπτω ασυζητητί είναι το σιωνιστικό εποικιστικό σχέδιο πέραν των προ του 1967 συνόρων. Η ισραηλινή κατοχή της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας είχε ελάχιστη σχέση με την ασφάλεια και τεράστια σχέση με εδαφικό επεκτατισμό. Ο στόχος ήταν να εγκαθιδρυθεί το Μείζον Ισραήλ μέσω του μονίμου πολιτικού, οικονομικού και στρατιωτικού ελέγχου των Παλαιστινιακών Εδαφών. Το αποτέλεσμα ήταν μία από τις πιο παρατεταμένες και βίαιες στρατιωτικές κατοχές στη σύγχρονη εποχή. Η ισραηλινή προπαγανδιστική μηχανή επιμένει ότι οι Παλαιστίνιοι είναι τρομοκράτες. Η απλή αλήθεια όμως είναι πως οι Παλαιστίνιοι είναι ένας φυσιολογικός λαός με φυσιολογικές προσδοκίες. Δεν είναι καλύτεροι ούτε χειρότεροι από οποιαδήποτε άλλη εθνική ομάδα. Αυτό που προσδοκούν, πάνω απ΄ όλα, είναι ένα κομμάτι γης που να είναι δικό τους για να ζήσουν εκεί με ελευθερία και αξιοπρέπεια. Το Ισραήλ είναι ένοχο διότι βομβαρδίζει αδιακρίτως και για τον τριετή αποκλεισμό που επιβάλλει στους κατοίκους της Γάζας. Ο μόνος τρόπος για να είναι ασφαλές το Ισραήλ είναι να κάνει συνομιλίες με τη Χαμάς, η οποία έχει επανειλημμένα δηλώσει έτοιμη να διαπραγματευτεί μια μακροπρόθεσμη εκεχειρία με το εβραϊκό κράτος εντός των προ του 1967 συνόρων του, για 20, 30, ή ακόμη και 50 χρόνια. Το Ισραήλ απέρριψε την προσφορά αυτή επειδή περιλαμβάνει παραχωρήσεις και συμβιβασμούς. Δύσκολα μπορεί κανείς να μη συμπεράνει ότι το Ισραήλ έχει γίνει ένα κράτος- παρίας. Ένα κράτος- παρίας συνήθως παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, κατέχει όπλα μαζικής καταστροφής και ασκεί τρομοκρατία- χρήση βίας εναντίον αμάχων για πολιτικούς σκοπούς. Το Ισραήλ εκπληρώνει και τα τρία κριτήρια. Ο πραγματικός στόχος του Ισραήλ δεν είναι η ειρηνική συνύπαρξη με τους Παλαιστίνιους γείτονές του, αλλά η στρατιωτική κυριαρχία».

_____________________________________
* (Απόσπασμα από άρθρο του καθηγητή Διεθνών Σχέσεων της Οξφόρδης Αβί Σλαΐμ στη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν». Ο Σλαΐμ έχει υπηρετήσει στον ισραηλινό στρατό και ουδέποτε έως τώρα είχε αμφισβητήσει τη νομιμότητα του εβραϊκού κράτους). ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ στην Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ: Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2009, Παρουσίαση: ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ, gangel@dolnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: