Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008

Ο ΟΜΠΑΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ

Η νίκη Ομπάμα δεν φαίνεται να στενοχωρεί

τα στελέχη της πολεμικής βιομηχανίας*



Του ΚΩΣΤΑ ΣΑΡΡΗ

ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ της πολεμικής βιομηχανίας στις ΗΠΑ δεν δείχνουν να χάνουν τον ύπνο τους από τη νίκη του Μπάρακ Ομπάμα, μολονότι ο νέος «πλανητάρχης» έχει δηλώσει ότι φιλοδοξεί να ανοίξει τη συζήτηση για σταδιακό περιορισμό των εξοπλιστικών εξόδων.
Οι μεγάλες εταιρείες του χώρου πιστεύουν ότι παρά τη χρηματοοικονομική κρίση που πιέζει τον κρατικό προϋπολογισμό, η νέα προεδρία δεν θα έχει εύκολο έργο στην προσπάθεια να βάλει φρένο στις υψηλές εξοπλιστικές δαπάνες, οι οποίες από το 2000 έχουν εκτοξευτεί κατά 70%, φτάνοντας φέτος στα 672 δισ. δολ. (κοντά 5% του ΑΕΠ). Στο ίδιο χρονικό διάστημα οι δαπάνες για νέα οπλικά συστήματα έχουν ανέβει στο 37% του συνόλου από 30% το 2000.


*Η νέα κυβέρνηση των Δημοκρατικών πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόγραμμα αγοράς νέων όπλων αξίας 125 δισ. δολ., σημειώνει ο Τζον Γιανγκ, επικεφαλής συμβολαίων στο αμερικανικό Πεντάγωνο. Η κυβέρνηση Μπους άλλωστε έχει ήδη εγκρίνει για τον προϋπολογισμό του 2009 «αμυντικό» κονδύλι 579 δισ. δολ., χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το κόστος της παρουσίας σε Ιράκ και Αφγανιστάν.

*Ο Μάριον Μπλάκι, πρόεδρος της Aerospace Industries Association (στην οποία συμμετέχουν οι μεγαλύτερες πολεμικές βιομηχανίες, όπως Lockheed Martin και Northrop Grumman) ανέφερε με νόημα ότι «ο νέος πρόεδρος καταλαβαίνει την αναγκαιότητα εκμοντερνισμού των οπλικών συστημάτων στο σύγχρονο κόσμο».Νέες προτεραιότητες.

*Πιο «ρεαλιστής» ο Ρόμπερτ Στίβενς, πρόεδρος της Lockheed (της μεγαλύτερης πολεμικής βιομηχανίας στον κόσμο), δήλωσε ότι «οι περίπλοκες συνθήκες της οικονομικής κρίσης ενδέχεται να οδηγήσουν σε λεπτομερή εξέταση των αμυντικών δαπανών, φέρνοντας νέες προτεραιότητες που πρέπει να αντιμετωπίσουμε». Ωστόσο, ορισμένοι μιλούν για έναν ανανεωμένο «στρατιωτικό κεϊνσιανισμό» που μπορεί να αναδυθεί στις ΗΠΑ ως μοντέλο αντιμετώπισης της κρίσης. Αλλωστε στην Αμερική η πρακτική του λεγόμενου «στρατιωτικού κεϊνσιανισμού» ποτέ δεν σταμάτησε στα χρόνια της κυριαρχίας του νεοφιλελευθερισμού. Ακόμα και στην περίοδο των «κραυγών» για την καταπολέμηση των ελλειμμάτων του Δημοσίου, επί εποχής Ρόναλντ Ρέιγκαν αλλά και αργότερα, οι στρατιωτικές δαπάνες έμειναν ανέγγιχτες, όχι μόνο για επίδειξη πυγμής στον πλανήτη.Οι κρατικές δαπάνες για την πολεμική βιομηχανία λειτουργούν ως αντίδοτο σε περιόδους ύφεσης, τονώνοντας τη ζήτηση και ενεργοποιώντας τομείς της βαριάς βιομηχανίας (ναυπηγεία, εργοστάσια κ.λπ.).

*Ο νυν υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς το λέει ανοιχτά: «Εάν θέλετε να μιλήσουμε για πακέτο ενίσχυσης της οικονομίας, ο αμυντικός προϋπολογισμός είναι ένας σημαντικός μοχλός, αφού αρκετές δουλειές εξαρτώνται από αυτόν».Σημειώνεται ότι οι «Sunday Times» σε πρόσφατο δημοσίευμα έγραφαν ότι «ο Μπάρακ Ομπάμα σκέφτεται να ζητήσει από τον υπουργό Αμυνας του Μπους να παραμείνει στο πόστο του καθώς οι σύμβουλοί του χαρακτηρίζουν τον Ρ. Γκέιτς "ταλέντο στον τομέα του"».
_________________
* Αναδημοσίευση από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, 09.11.2008