Παρασκευή 23 Μαΐου 2008

Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΘΕΙ

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗ: http://www.monthlyreview.gr/

10 "εντολές" για να σωθεί ο πλανήτης

του EVO MORALES

1. Σταματήστε


το καπιταλιστικό σύστημα

2. Αποκηρύξτε τους πολέμους

3. Ένας κόσμος χωρίς


ιμπεριαλισμό ή αποικιοκρατία

4. Το δικαίωμα στο νερό

5. Ανάπτυξη καθαρών

μορφών ενέργειας

6. Σεβασμός στη μητέρα-γη

7. Οι βασικές υπηρεσίες θα


αντιμετωπίζονται όπως

τα ανθρώπινα δικαιώματα

8. Πολεμήστε τις ανισότητες

9. Προαγωγή της διαφορετικότητας


των πολιτισμών και των οικονομιών

10. Να ζούμε καλά, όχι καλύτερα


σε βάρος των άλλων .


Περισσότερα:http://www.zmag.org/znet/viewArticle/17251

Τετάρτη 7 Μαΐου 2008

Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΣΜΟΥ: Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΑΥΞΑΝΕΙ ΣΤΙΣ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. 23% ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΙΣ USA ΥΠΟΣΙΤΙΖΟΝΤΑΙ

ΠΟΣΟΣΤΟ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΙΟ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΟΟΣΑ)
Το ποσοστό των παιδιών που ζουν σε «σχετική» φτώχεια ορίζεται ως νοικοκυριά με εισόδημα κάτω του 50% του εθνικού μέσου εισοδήματος.
(Για να διαβάσετε τον πίνακα κάνετε αριστερό κλικ πάνω στον πίνακα)



Η Ελλάδα (12,4%), η Ιρλανδία (15,7%), η Ιταλία (16,6%), η Πορτογαλία (15,6%) και η Ισπανία (13,3%), όχι μόνο καταμερίζουν μικρό ποσοστό των κρατικών δαπανών σε κοινωνικές παροχές γενικά, αλλά αυτές οι παροχές παίζουν μικρότερο ρόλο στην προστασία των οικογενειών χαμηλού εισοδήματος. Σε αυτές τις πέντε χώρες, που παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά παιδικής φτώχειας, οι κρατικοί πόροι που προορίζονται για εκείνους που έχουν χαμηλά εισοδήματα επικεντρώνονται σε ανθρώπους ηλικίας άνω των 50 ετών.

ΠΗΓΗ : http://www.unicef.gr/oldpress/2005/dt1105.php


Κυριακή 4 Μαΐου 2008

Ο ΜΠΟΥΣ ΚΑΙ Η ΡΩΣΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ



του FIDEL CASTRO
(21/04/2008)

ΑΝΑΔΗΜΟ-
ΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ

Για μια αχανή χώρα όπως η Ρωσία, η Ανατολική Ευρώπη δεν είναι μόνο ένας χώρος πολιτισμού, τέχνης, ιστορίας και εξειδικευμένων επιστημών, ή ένας παραγωγός γνωστών κρασιών ή συκωτιού χήνας, όλων των πιθανών τύπων τυριού και άλλων εξαίσιων και ακριβών προϊόντων από την ύπαιθρο και την πόλη.
Είναι επίσης ένας καταναλωτής ρωσικού πετρελαίου, φυσικού αερίου, χρυσού, νικελίου και πρώτων υλών, ένα όργανο για φυγή κεφαλαίου και εγκεφάλων, για την κατασπατάληση τροφίμων που μετατρέπονται σε αιθανόλη που χρησιμοποιείται στα πολυτελή και πανάκριβα αυτοκίνητά τους.
Όλος ο κόσμος τα γνωρίζει αυτά.
Βέβαια, η Ασία είναι σημαντικότερη για τη Ρωσία από την Ευρώπη, καθώς οι διεθνείς εμπορικοί θεσμοί της Ασίας –μέσα από την Ομάδα της Σαγκάης– ανοίγουν περισσότερες πόρτες στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου από την προσφορά του Μπους για υποστήριξη του Πούτιν στο στόχο του να ενταχθεί η Ρωσία σε αυτόν τον οργανισμό.
Τι συμφέρον έχουν οι ΗΠΑ για να εγκαταστήσουν βάσεις στο διάστημα, ραντάρ και εκτοξευτές πυραύλων στην Ευρώπη και αλλού, αν όχι για να χρησιμοποιηθούν για να απειλήσουν τη Ρωσία;
Προφανώς τα όπλα που θα στοχεύουν τη Ρωσία θα κάνουν το ίδιο και για την Κίνα και όλες τις χώρες, χωρίς εξαίρεση, για να τις μετατρέψουν σε συμμάχους ή σε εχθρούς μια αυτοκρατορίας της οποίας το οικονομικό και πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να διατηρηθεί.
Οι ΗΠΑ στρέφονται προς τον προστατευτισμό για να βελτιώσουν τους δείκτες απασχόλησης στο εσωτερικό, όπου οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να ανταγωνισθούν τα εκατομμύρια ανθρώπων του Τρίτου Κόσμου, οι οποίοι μέσα από θυσίες παράγουν ποιοτικά καταναλωτικά αγαθά με πολύ χαμηλότερα κόστη – προϊόντα τα οποία οι πολυεθνικές πωλούν αργότερα, μέσα σε μια προσπάθεια να αυξήσουν την υπεραξία που ιδιοποιούνται.