Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008

Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙ' ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥ


Ήταν μια φορά στη Γάζα...

- Ο πατέρας μου, μου είπε ότι εσείς οι άραβες είστε άγρια ζώα, τρομοκράτες!
- Ο δικός μου πατέρας δεν μου είπε τίποτα! Δολοφονήθηκε από τον δικό σου…

guerrillaradio



Αυτή η γη δεν είναι για πούλημα:
Κάποιοι είναι νεκροί,
κάποιοι είναι ζωντανοί,
αλλά, πολλοί ακόμη δεν έχουν γεννηθεί...
______________________________________________________
Αναδημοσίευση απο : Σίβυλλα - Sibilla

Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2008



ΑΦΙΕΡΩΝΕΤΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΙΟΛΑΤΡΕΣ

Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008

Ο ΟΜΠΑΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ

Η νίκη Ομπάμα δεν φαίνεται να στενοχωρεί

τα στελέχη της πολεμικής βιομηχανίας*



Του ΚΩΣΤΑ ΣΑΡΡΗ

ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ της πολεμικής βιομηχανίας στις ΗΠΑ δεν δείχνουν να χάνουν τον ύπνο τους από τη νίκη του Μπάρακ Ομπάμα, μολονότι ο νέος «πλανητάρχης» έχει δηλώσει ότι φιλοδοξεί να ανοίξει τη συζήτηση για σταδιακό περιορισμό των εξοπλιστικών εξόδων.
Οι μεγάλες εταιρείες του χώρου πιστεύουν ότι παρά τη χρηματοοικονομική κρίση που πιέζει τον κρατικό προϋπολογισμό, η νέα προεδρία δεν θα έχει εύκολο έργο στην προσπάθεια να βάλει φρένο στις υψηλές εξοπλιστικές δαπάνες, οι οποίες από το 2000 έχουν εκτοξευτεί κατά 70%, φτάνοντας φέτος στα 672 δισ. δολ. (κοντά 5% του ΑΕΠ). Στο ίδιο χρονικό διάστημα οι δαπάνες για νέα οπλικά συστήματα έχουν ανέβει στο 37% του συνόλου από 30% το 2000.


*Η νέα κυβέρνηση των Δημοκρατικών πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόγραμμα αγοράς νέων όπλων αξίας 125 δισ. δολ., σημειώνει ο Τζον Γιανγκ, επικεφαλής συμβολαίων στο αμερικανικό Πεντάγωνο. Η κυβέρνηση Μπους άλλωστε έχει ήδη εγκρίνει για τον προϋπολογισμό του 2009 «αμυντικό» κονδύλι 579 δισ. δολ., χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το κόστος της παρουσίας σε Ιράκ και Αφγανιστάν.

*Ο Μάριον Μπλάκι, πρόεδρος της Aerospace Industries Association (στην οποία συμμετέχουν οι μεγαλύτερες πολεμικές βιομηχανίες, όπως Lockheed Martin και Northrop Grumman) ανέφερε με νόημα ότι «ο νέος πρόεδρος καταλαβαίνει την αναγκαιότητα εκμοντερνισμού των οπλικών συστημάτων στο σύγχρονο κόσμο».Νέες προτεραιότητες.

*Πιο «ρεαλιστής» ο Ρόμπερτ Στίβενς, πρόεδρος της Lockheed (της μεγαλύτερης πολεμικής βιομηχανίας στον κόσμο), δήλωσε ότι «οι περίπλοκες συνθήκες της οικονομικής κρίσης ενδέχεται να οδηγήσουν σε λεπτομερή εξέταση των αμυντικών δαπανών, φέρνοντας νέες προτεραιότητες που πρέπει να αντιμετωπίσουμε». Ωστόσο, ορισμένοι μιλούν για έναν ανανεωμένο «στρατιωτικό κεϊνσιανισμό» που μπορεί να αναδυθεί στις ΗΠΑ ως μοντέλο αντιμετώπισης της κρίσης. Αλλωστε στην Αμερική η πρακτική του λεγόμενου «στρατιωτικού κεϊνσιανισμού» ποτέ δεν σταμάτησε στα χρόνια της κυριαρχίας του νεοφιλελευθερισμού. Ακόμα και στην περίοδο των «κραυγών» για την καταπολέμηση των ελλειμμάτων του Δημοσίου, επί εποχής Ρόναλντ Ρέιγκαν αλλά και αργότερα, οι στρατιωτικές δαπάνες έμειναν ανέγγιχτες, όχι μόνο για επίδειξη πυγμής στον πλανήτη.Οι κρατικές δαπάνες για την πολεμική βιομηχανία λειτουργούν ως αντίδοτο σε περιόδους ύφεσης, τονώνοντας τη ζήτηση και ενεργοποιώντας τομείς της βαριάς βιομηχανίας (ναυπηγεία, εργοστάσια κ.λπ.).

*Ο νυν υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς το λέει ανοιχτά: «Εάν θέλετε να μιλήσουμε για πακέτο ενίσχυσης της οικονομίας, ο αμυντικός προϋπολογισμός είναι ένας σημαντικός μοχλός, αφού αρκετές δουλειές εξαρτώνται από αυτόν».Σημειώνεται ότι οι «Sunday Times» σε πρόσφατο δημοσίευμα έγραφαν ότι «ο Μπάρακ Ομπάμα σκέφτεται να ζητήσει από τον υπουργό Αμυνας του Μπους να παραμείνει στο πόστο του καθώς οι σύμβουλοί του χαρακτηρίζουν τον Ρ. Γκέιτς "ταλέντο στον τομέα του"».
_________________
* Αναδημοσίευση από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, 09.11.2008

ΠΛΑΝΗΤΑΡΧΗΣ Α LA CART

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008

ΚΥΠΡΟΣ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ

Η ΜΑΡΤΥΡΙΚΗ ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΤΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝΟΥ
ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΙΟΝ "Ο ΝΕΟΣ ΑΝΑΝ"
ΥΠΟ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΑΓΓΛΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ
ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
*
ΟΙ ΣΕΡΒΙΤΟΡΟΙ: ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΤΑΛΑΤ
*************************
ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΤΣΙΜΠΟΥΣΙ ΘΑ ΕΧΕΙ
ΠΑΪΔΑΚΙΑ ΚΑΙ ΣΒΕΡΚΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΜΕ ΣΕΡΒΙΤΟΡΟ
ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΙΣΜΟ

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2008

ΑΝΟΜΙΑ, ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ




ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

του Noam Chomski

στον ΠΟΛΙΤΗ της

Κύπρου



Καταπέλτης εναντίον της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής εμφανίζεται ο διεθνούς κύρους καθηγητής του ΜIT Νόαμ Τσόμσκι, στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε ποτέ σε κυπριακό ΜΜΕ.
Σχολιάζοντας τις αμερικανικές εκλογές, ο Τσόμσκι κάνει λόγο για μάρκετινγκ που έχει ως στόχο να δημιουργήσει απαίδευτους καταναλωτές, που επιδίδονται σε παράλογες επιλογές, υπονομεύοντας τους σκεπτόμενους πολίτες που κάνουν ορθολογικές επιλογές. Σαφέστατα απορρίπτει και τους δύο προεδρικούς υποψηφίους τους οποίους θεωρεί ως εντολοδόχους δύο επιχειρηματικών συμφερόντων τα οποίες κατευθύνουν τόσο το Ρεπουπλικανικό, όσο και το Δημοκρατικό Κόμμα. Στη συνέντευξη, ο Αμερικανός διανοούμενος μιλά για την παγκόσμια φτώχεια και μαστιγώνει ανελέητα την αντιφατική και καταστροφική εξωτερική πολιτική, για την καταδίκη της οποίας ίσως χρειαστεί κάποτε ένα νέο δικαστήριο τύπου Νυρεμβέργης μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο...

__________________________
Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη με αριστερό κλικ στην παρακάτω Διεύθυνση:
http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=831062&-V=archive&-w=ΤΣΟΜΣΚΙ@&-P

Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2008

Η ΑΘΕΑΤΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ





ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΟΥΜΑΝΙΣΜΟ

E-mail: Prodial21@gmail.com
Ε.(infonewhumanism.blogspot.com)



Ο ΚΑΛΟΣ ΟΜΠΑΜΑ "ΚΕΡΔΙΣΕ",
Ο ΚΑΚΟΣ ΜΠΟΥΣ "ΑΠΟΣΥΡΕΤΑΙ "
ΚΙ’ Ο ΑΣΧΗΜΟΣ ΜΑΚ-ΚΕΙΝ ΕΧΑΣΕ:
ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

Γράφει ο Κώστας Λάμπος

Στη φιλοδοξία του ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός να γίνει παγκόσμιος ηγεμόνας έγινε αποκρουστικός για τον ίδιο τον αμερικανικό λαό και μισητός στον υπόλοιπο κόσμο. Τα πρόσωπα βιτρίνα, όπως ο (φίλος του μητσοτακαίϊκου) Μπους, ο Τσέϊνι, ο Ράμσφελντ και η (φίλη της Θεοδώρας Μητσοτάκη) Κοντολίζα Ράις ήταν το χειρότερο πρόσωπο που απόκτησε ποτέ ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός.

Ήταν τόσο μισητά που έκαναν συμπαθή ακόμα και τον Μπιν Λάντεν, κι' όχι μόνο στα μάτια των φανταμεναταλιστών ισλαμιστών. Ο αντιαμερικανισμός απλώθηκε σ' όλο τον κόσμο και ανέβηκε από κάτω προς τα πάνω ακόμα και στις κορυφές της ιεραρχικής καπιταλιστικής δομής, γιατί ακόμα και οι "πρόθυμοι σύμμαχοι" του αμερικανισμού δεν άντεχαν το καουμπόϊκο στυλ του αυτιστικού τεξανού γελαδάρη και τους πολεμοχαρείς πετρελαιάδες.

Επειδή τελικά αυτή η αποκρουστικότητα, βλάπτει άμεσα και καίρεα τα σχέδια του αμερικανισμού, το ηγεμονικό κεφάλαιο, που μέχρι τώρα κρυβόταν πίσω από τους ρεπουμπλικάνους, αποφάσισε να "φορτώσει" όλα τα εγκλήματα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού σε βάρος του αμερικανικού λαού και του υπόλοιπου κόσμου, στον Μπους και να αλλάξει προσωπείο, αποφάσισε να επιδιώξει να κάνει συμπαθή τον αμερικανισμό. Επέλεξε γι' αυτό τον Μπαράκ Ομπάμα. Ένας συμπαθητικός άνθρωπος, σεμνός, σοβαρός και αυτοδημιούργητος (για να το αποδεχτεί τη φτωχολογιά), φιλόδοξος (για να τον εμπιστευτεί το ηγεμονικό κεφάλαιο), με ρητορική ικανότητα και καλή σκηνική παρουσία (για να γοητεύει και να πείθει τα πλήθη), που συμβολίζει ταυτόχρονα τη μαύρη και την λευκή Αμερική, (για να "εκφράζει την ενότητα του έθνους"), ήταν αρκετός για να αλλάξει από τη μιά στιγμή στην άλλη, τη φρικτή εικόνα της ιμπεριαλιστικής υπερδύναμης και να κάνει συμπαθή την Αμερική σ' ολόκληρο τον κόσμο. Σε αυτές τις συνθήκες ο Ομπάμα παίρνει διαστάσεις ενός Μεσσία και οι ΕΠΑ ξαναγίνονται ο "άξονας του καλού"...

Πρόκειται φυσικά για ένα θαύμα του πολιτικού Μάρκετινγκ. Όμως όπως όλα τα θαύματα κρατάνε μόνο τρία τέρμινα, έτσι κι' αυτό δεν θα κρατήσει περισσότερα. Η αποκάλυψη δεν θα αργήσει και η απογοήτευση από τον αμερικανισμό θα επιστρέψει για να μας ξαναθυμίσει πως ο αμερικανισμός δεν έγινε καλός, δεν άλλαξε σχέδια για την παγκόσμια ηγεμονία. Πέρα από το γεγονός πως θα έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, ο κίνδυνος από αυτό το μαγικό παιγνίδι μπορεί να μην είναι πιά αντιμετωπίσιμος.

Όσον αφορά τις προθέσεις του ίδιου του Μπαράκ Ομπάμα, δεν έχουμε κανένα λόγο να τις αμφισβητήσουμε. Μπορεί πράγματι η καταπίεση αιώνων των λευκών πάνω στους μαύρους να διαμόρφωσαν μιά ψυχοσύνθεση τέτοια που τον οδήγησε στην επιλογή του να γίνει πρόεδρος για να "θεραπεύσει το αμερικανικό έθνος και να σώσει τον κόσμο", όπως δήλωσε στην Αιόβα μετά από την πρώτη του θετική αναμέτρηση με την Κλίντον. Μπορεί πράγματι να έχει τις αγνότερες των προθέσεων. Φαίνεται όμως πως δεν κατανόησε πως δεν είναι τόσο οι ατομικές προθέσεις που νομίζουν πως θα ξεγελάσουν το μεγάλο κεφάλαιο, που τις χρηματοδοτεί κιόλας, που διαμορφώνουν το κοινωνικό γίγνεσθαι, όσο είναι οι κοινωνικές δυνάμεις που επιζητούν μιά αλλαγή και μάλιστα μια κοινωνική αλλαγή υπέρ των δυνάμεων της Εργασίας και φυσικά εναντίον της απληστίας του κεφαλαίου.

Εμείς, ως Πρωτοβουλία Διαλόγου για ένα Νέο Ουμανισμό, (
http://www.infonewhumanism.blogspot.com/) δεν έχουμε ψευδαισθήσεις και γι' αυτό δεν πιστεύουμε πως ο Μπαράκ Ομπάμα προτίθεται να συγκρουστεί με τις δυνάμεις του κακού, δηλαδή με το ηγεμονικό κεφάλαιο και φυσικά με το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα και το αμερικανικό ιμπεριαλιστικό όραμα. Θα προσπαθήσει, ίσως, να το απαλλάξει από το αποκρουστικό του πρόσωπο και να του δώσει ένα συμπαθητικό πρόσωπο. Θα ευχόμασταν έστω και με αυτούς τους όρους να αποπειραθεί ώστε η αλλαγή που υποσχέθηκε να είναι μια κοινωνική αλλαγή που θα θεραπεύσει το αμερικανικό έθνος και θα σώσει τον κόσμο.



Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός για να σωθεί ο ίδιος από την οργή όσων τον χρηματοδότησαν για να τον χρησιμοποιήσουν, για να μην έχει την τύχη του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ και των όσων αμερικανών προέδρων δολοφονήθηκαν στο παρελθόν γιατί, πιθανώς, πίστεψαν πως μπορούν να τα βάλουν μόνοι τους, χωρίς την οργανωμένη κοινωνία και χωρίς την υπόλοιπη ανθρωπότητα, με το σκληρό πυρήνα του κακού, με το σκληρό πυρήνα του μανιακού καπιταλισμού, με τους οικονομικά ισχυρούς που με το χρήμα και τη βία διαμορφώνουν το πολιτικό παιχνίδι και σκηνοθετούν προεδρικές εκλογές.

Εμείς πιστεύουμε πως αυτό το έργο θα παίζεται μέχρι ο αμερικανικός Λαός να καταλάβει πως ο αμερικανικός ηγεμονισμός τελικά βλάπτει και τον ίδιο και η ανθρωπότητα να συνειδητοποιήσει πως μπορεί να ζήσει καλύτερα χωρίς καπιταλισμούς και ηγεμονισμούς.

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2008

BARACK OBAMA, 44ος ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΕΠΑ. Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ
ΤΗΣ
ΑΦΡΙΚΗΣ
ή
ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ
ΜΥΘΟΥ*;








Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει πολλές πιθανότητες να γίνει ο νέος πλανητάρχης. Μετά τη νίκη του στην Αιόβα δήλωσε: "Πρέπει να νικήσουμε και στις γενικές εκλογές για να θεραπεύσουμε το αμερικανικό έθνος και να σώσουμε τον κόσμο". Δυό διαπιστώσεις και δυό παραδοχές.

1. Το αμερικανικό έθνος είναι άρρωστο και χρειάζεται θεραπεία.


2. Ο κόσμος κινδυνεύει και πρέπει να σωθεί.


Συμφωνούμε απόλυτα με τον Μπαράκ Ομπάμα και του ευχόμαστε :


1. Να γίνει ο επόμενος Πρόεδρος των Ενωμένων Πολιτειών της Αμερικής.


2. Να μην έχει την τύχη κανενός από τους Κέννεντυ, του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ και όσων άλλων , κι' είναι πολλοί, προέδρων δολοφονήθηκαν στη χώρα του.


3. Να δικαιώσει τις ελπίδες των κοντά 200 εκατομμυρίων συμπολιτών του της Φτωχής Αμερικής, της Αμερικής του τέταρτου κόσμου, που βρίσκονται "θαμμένοι ζωντανοί" στα Slums των μεγαλουπόλεων των ΕΠΑ.


4. Να πάρει την εκδίκηση για λογαριασμό της λεηλατημένης Μαύρης Αφρικής, ζητώντας της Συγνώμη και επιστρέφοντάς της όσα της στέρησε.


5. Να θεραπεύσει το Αμερικανικό έθνος από την οικονομική ολιγαρχία, το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα, τη νεοχριστιανική Δεξιά και τον ηγεμονισμό.


6. Να σεβαστεί το δικαίωμα των υπόλοιπων Λαών του πλανήτη για Αυτοδιάθεση και να αποσύρει αμέσως τις χίλιες και πλέον αμερικανικές βάσεις, που η χώρα του συντηρεί για τη λεηλασία, με τη λεηλασία και τους φονικούς πολέμους, στον πλανήτη Γη και


7. Να μην απογοητεύσει όσους τον πίστεψαν και τον ψήφισαν και τα δισεκατομμύρια των ανθρώπων που ευχήθηκαν την εκλογή του για τους παραπάνω λόγους.
ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.
Διαφορετικά το μόνο κέρδος από την εκλογή του θα είναι το παραπέρα ξέφτισμα του συγκεκριμένου "AMERICAN DREAM" και η παραπέρα συνειδητοποίηση της πραγματικότητας, πως η σωτηρία του κόσμου δεν μπορεί να είναι παρά έργο του ίδιου του κόσμου, που προϋποθέτει την ανατροπή του καπιταλισμού και του ηγεμονικού αμερικανισμού, πράγματα που δεν φαίνεται και δεν μπορεί άλλωστε να είναι στα σχέδια του Μ.Ο.
( Η Φωτογραφία είναι από ΤΑ ΝΕΑ της 07.01.2008) _______________________


Αυτό ήταν το σχόλιο που ανεβάσαμε στη σελίδα ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ (
www.picturesforwords.blogspot.com), του Σημειωματάριου της Πρωτοβουλίας Διαλόγου για ένα Νέο Ουμανισμό (www.infonewhumanism.blogspot.com), στις 7 Γενάρη 2008 για τον υποψήφιο-υποψήφιο πρόεδρο των ΕΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Σήμερα γνωρίζοντας πολλά από τα όσα μεσολάβησαν και τις πολιτικές κολοτούμπες του Ομπάμα, είμαστε σίγουροι πως ο Μπαράκ Ομπάμα, δέσμιος των συμφερόντων του ηγεμονικού αμερικανισμού, δεν μπορεί παρά να συνεχίσει την πολιτική των προκατόχων του, μιά πολιτική υπέρ του ηγεμονικού κεφαλαίου και κατά του υπόλοιπου κόσμου.

Η αμερικάνικη οικονομία είναι χτισμένη πάνω στο όνειρο της παγκόσμιας ηγεμονίας των ΕΠΑ, είναι δηλαδή μιά πολεμική οικονομία στην υπηρεσία μιας ιμπεριαλιστικής πολιτικής και φυσικά του πολέμου και ο Μπαράκ Ομπάμα αυτή την πολιτική δεσμεύτηκε να υπηρετήσει.

Οι ελπίδες για κάτι διαφορετικό είναι καλές και αναγκαίες για το Λαό της Αμερικής και για τον υπόλοιπο κόσμο.

Οι ψευδαισθήσεις όμως είναι επικίνδυνες.
Κι' εμείς δεν έχουμε ψευδαισθήσεις. Αντίθετα θα χαιρόμασταν να διαψευστούμε.
Για την Πρωτοβουλία Διαλόγου
για ένα Νέο Ουμανισμό
Κώστας Λάμπος

Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2008

“Ο καπιταλισμός


αγγίζει


το τέλος του”



Συνέντευξη του Immanuel

Wallerstein στη Le Monde*


Le Monde: Έχοντας υπογράψει τη διακήρυξη του Πόρτο Αλέγκρε (“Δώδεκα προτάσεις για ένα άλλο εφικτό κόσμο”), το 2005, θεωρείσθε ένας από τους εμπνευστές του κινήματος της εναλλακτικής παγκοσμιοποίησης. Ιδρύσατε και διευθύνατε το Κέντρο Fernand-Braudel για τη μελέτη της οικονομίας των ιστορικών συστημάτων και των πολιτισμών στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Binghamton. Πώς τοποθετείτε την τρέχουσα οικονομική και χρηματιστική κρίση μέσα στην “μακρά διάρκεια” της ιστορίας του καπιταλισμού;


Immanuel Wallerstein: Ο Fernand Braudel (1902-1985) ξεχώριζε τον χρόνο της “μακράς διάρκειας,” η οποία βλέπει τη χρονική ακολουθία μέσα στην ανθρώπινη ιστορία των συστημάτων, που διέπουν τις σχέσεις του άνθρωπου με το υλικό περιβάλλον του, από το χρόνο, μέσα στο εσωτερικό αυτών των φάσεων, των μακρών συγκυριακών κύκλων, οι οποίοι περιγράφηκαν από οικονομολόγους, όπως ο Nicolas Kondratieff (1882-1930) ή ο Joseph Schumpeter (1883-1950). Σήμερα, είναι σαφές, βρισκόμαστε στη φάση Β ενός κύκλου του Kondratieff, που είχε αρχίσει πριν τριάντα με τριανταπέντε χρόνια, μετά από μια πιο μακρόχρονη φάση Α (από το 1945 ως το 1975) στην ιστορία των πέντε αιώνων του καπιταλιστικού συστήματος. ...

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη με αριστερό κλικ στην παρακάτω Διεύθυνση: http://thrymmata.blogspot.com/2008/10/immanuel-wallerstein.html
______________

* Αναδημοσίευση απο το : Κοινωνικά Κινήματα και Δίκτυα. Η μετάφραση από τα γαλλικά είναι του Μωυσή Μπουντουριδη